Linköping Jazz Orchestra bildades hösten 1991 på initiativ av Magnus Ericsson och Dennis Östryd. LJO har alltid haft som målsättning att spela allt från traditionella storbandsklassiker till modern, nyskriven och genreöverskridande musik. Medlemmarna i LJO är en blandning av professionella musiker (bland annat från Östgöta blåsarsymfoniker och Östgötateatern), de bästa amatörmusikerna i Linköpingstrakten samt musiklärare från musikskolor och folkhögskolor i regionen.
LJO har under åren haft glädjen att spela tillsammans med en stor del av Sveriges jazzelit. Bland andra kan nämnas Nils Landgren, Tommy Körberg, Claes Janson, Svante Turesson, Rigmor Gustafsson och Ulf Wakenius. Lite mer udda men inte desto mindre omtyckt var hyllningskonserten till Jimi Hendrix där LJO gästades av Sky High-gitarristen Claes Yngström. En av bandets mest uppmärksammade konserter var samarbetet september -00 mellan LJO och Ship of fools.
Hip-hopgruppens musik, arrangerad för stor jazzorkester av Magnus Ericsson, gladde även publiken vid Linköpings Jazz- och Bluesfestival i mars 2002.
LJO gjorde sommaren 2001 en Finlandsturné tillsammans med världstrumpetaren Bobby Shew och träblåsaren Bengt Öslöf. En av de uppskattade konserterna direktsändes av finsk radio och bandets första utlandsturné inledde firandet av LJO:s 10-årsjubiléum. LJO har även gjort ett flertal konserter med ett hyllningsprogram till Frank Sinatra, då med Dennis Östryd i förgrunden. LJO brukar traditionsenligt även ge en alternativ julkonsert, veckan före midsommar!
Hösten 2002 var det dags för ytterligare ett genreöverskridande samarbete, denna gång med folkmusikgruppen Fatang. Av recensioner och publikrespons att döma kommer det att bli fler konserter med dessa båda grupper tillsammans.

December 2003 gjorde LJO en konsert tillsammans med trumpetaren Peter Asplund. Asplunds specialskrivna arrangemang, bl.a.  från hyllningsskivan till Louis Armstrong, utgjorde grunden för konserten. En stor del av bandets repertoar är skriven och/eller arrangerad av Magnus Ericsson som också är musikalisk ledare allt sedan bandet startades. LJO har i och med det en helt egen och unik profil eftersom dessa låtar inte kan höras av något annat storband.

  Peter Asplund:           Recension i Östgötakorren